Linkedin RSS Norsk Dansk

Så undviker du fukt i sovrummet

08-04-2013DOWNLOAD BILLEDE

18 procent av befolkningen har hälsoproblem på grund av dåligt inomhusklimat i sin bostad. Dålig sovmiljö ger huvudvärk, irriterade slemhinnor, allergi och astma. Tegel reglerar fukten och säkrar ett sunt inomhusklimat.

En familj på två vuxna och två barn avger sammanlagt tio liter vatten per dygn till inomhusluften när de svettas och andas. Eftersom vi sover i genomsnitt sju-åtta timmar per natt och gärna i en lägre temperatur, så bildas det stora mängder fukt i sovrummet. 

– De flesta människor fördrar att sova i en lite lägre temperatur, säger Tommy Bisgaard, direktör för den svensk-danska branschorganisationen Tegelinformation.se. Den genomsnittliga inomhustemperaturen är på mellan 20 och 22 grader, och eftersom sovrummet oftast är svalare, kan det uppstå problem med fukt och mögel när värmen söker sig till det kalla rummet och det bildas kondens. Om du vill försäkra dig om en god nattsömn är det viktigt att tänka på vilka material du väljer till ditt sovrum. Tegel har en förmåga att ta upp och avge fukt och det skapar en jämn inomhustemperatur som ger en sund sovmiljö. 

Väggarna reglerar luft och värme
– Tegel är ett material med förhållandevis stora porer. Det betyder att materialet har lätt för att ta upp fukt från luften men också att den har lätt för att ta sig ut igen utan att teglet tar skada. På så sätt kan teglet reglera luftfuktigheten i bostaden – det tar upp fukten som samlas under natten och avger den igen under dagen. Tegel har ytterligare den fördelen att det kan lagra och avge värme och det säkrar en jämn temperatur i sovrummet, förklarar Tommy Bisgaard.

Goda råd
Håll bostaden varm och torr med minst 18-20 grader i alla rum. Om sovrummet ska vara svalt på nätterna, så ska temperaturen sänkas varje kväll och ökas igen på morgonen.Vädra tre gånger om dagen.Begränsa drag och temperatursvängningar.

Pressefoto: Colourbox.com