Linkedin RSS Norsk Dansk

Hus i tegel skyddar mot mögel

18-08-2009

Drygt var tredje svensk som planerat att köpa hus har avstått från det sedan det visat sig att huset varit fukt- eller mögelskadat.

Det visar en ny svensk undersökning som gjorts av företaget Zapera på uppdrag av försäkringsbolaget Trygg Hansa.

Undersökningsföretaget Zapera har frågat 1 010 svenskar i åldern 18-64 år som planerat att köpa hus om vilka faktorer som har fått dem att avstå från köpet. Undersökningen visar att 19 procent hoppade av på grund av fuktproblem och ytterligare 15 procent avstod från köp eftersom det fanns mögel i huset.

Undersökningen visar att svenska husköpare lägger stor vikt vid inomhusklimatet. Och det finns det anledning till eftersom flera olika forskningsresultat pekar på att inomhusklimatet har stor betydelse för vår hälsa. En alltför hög luftfuktighet ökar risken för angrepp av mögel och kvalster. Det i sin tur kan orsaka besvär eller sjukdom, särskilt hos känsliga personer som lider av astma eller allergi.

Välbyggda och välventilerade hus i tegel har inga fuktproblem. Dessutom är den som bor i ett teglat hus extra skyddad. Tegel består nämligen av oorganiskt material och där kan inte mögel och kvalster växa. Organiska material, till exempel trä, gipsskivor, tapeter eller tapetklister kan däremot vara bra grogrund för biologiska angrepp.

När en intresserad köpare ska titta lite närmare på huset är det en bra idé att undersöka missfärgningar på väggar och innertak eller en unken lukt, vilket är tydliga tecken på mögelskador. Badrum och sovrum är extra utsatta men mögel kan också finnas gömt bakom en tapet eller inne i väggen bakom spånplattor och andra byggmaterial.

Man bör vara uppmärksam på att om en vägg byggd i trä, gips eller betong blir fuktig kan det dröja åtskilliga månader eller år innan fuktmängden har minskat till en acceptabel nivå. Ett hus med tegel i fasaden och på innerväggarna absorberar mycket fukt och avger den snabbare än andra material. Tegel skadas inte av fukt.

Tegel är dessutom en tung och värmeackumulerande konstruktion. Murade hus ger en jämnare inomhustemperatur och den pendlar inte alltför mycket mellan dag och natt. Tecken på god värmeackumulering är till exempel att inomhustemperaturen inte ökar oacceptabelt mycket under en sommardag när det är varmt ute. Eller att den inte sjunker märkbart under en kall vinternatt. Teglade väggar har alltså mycket lättare för att skapa en stabil inomhustemperatur än väggar av trä, gips eller andra lätta byggmaterial.

Samtidigt visar undersökningen att ett murat hus kräver lite underhåll och håller i mer än hundra år. Det ger låga energikostnader och samtidigt får huset ett högt värde vid en framtida försäljning.

Pressefoto: Colourbox.com