Linkedin RSS Norsk Dansk

5 tips för tegel i våtutrymmen

20-01-2014DOWNLOAD BILLEDE

Tegel har under många år varit en självklarhet i kök och badrum över hela världen. Det beror bl.a. på teglets hållbarhet, dess förmåga att hantera fukt och de ändlösa möjligheterna till kreativitet. Här får du fem tips för tegel i våtutrymmen.

1) Välj hårdbränt eller såpbehandlat tegel
Hårdbrända, eller klinkerbrända, tegelstenar kan inte ta upp vatten och är därför ypperliga till både kök och badrum. Om man väljer andra typer av tegel bör ytan mättas med såpvatten så att porerna stängs och stenarna blir motståndskraftiga mot t.ex. fuktfläckar och smuts. Det är viktigt att komma ihåg att all framtida rengöring ska ske med samma såpvatten som vid mättningen, t.ex. brunsåpa eller såpflingor, så att stenarna behåller samma färgmässiga uttryck.

2) Tillåt dig själv att vara kreativ med färger, former och mönster
Badrum och kök behöver inte vara vita! Tegel finns i en mängd färger, former och storlekar. Dessutom tillkommer de många mönster som det kan läggas i, liksom att man kan ha olika färger på fogen för att ge ett speciellt uttryck. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

Ett rum blir mest harmoniskt om man använder klinker som passar till rummets storlek, dvs. stora klinker till stora rum och små till små rum. Dessutom får ljusa väggar ett litet rum att verka större, medan mörka väggar får rummet att verka mindre.

3) Respektera bostadens totala uttryck
Bostadens rum och själva byggnadens arkitektur utgör en samlad helhet. Därför är det en god idé att välja klinker och sten till badrum och kök som matchar den stil som bostadens helhet uttrycker. Kombinera inte för många mönster och detaljer då det kan störa helhetsintrycket.

4) Tegel och golvvärme är den perfekta kombinationen
Tegel har en speciell förmåga att ta upp, reglera och fördela värme, så att temperaturen hålls stabil. Det gör tegel och golvvärme till den perfekta kombinationen som håller golvet behagligt varmt under de kalla höst- och vintermånaderna.

5) Bygg korrekt, så att fukten inte tränger in
Se till att klinker läggs stabilt och likartat och att arbetet utförs på rätt sätt, så att inte fukt kan tränga in bakom stenarna eller i fogarna. Fogarnas motståndskraft mot vatten kan förstärkas om de mättas med såpvatten.