Linkedin RSS Norsk Dansk

Vet du vad som döljer sig i dina väggar?

22-04-2015DOWNLOAD BILLEDE

Många familjer i nybyggda hus lider av ögonklåda, nästäppa, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Ohälsosamma byggmaterial i kombination med fukt är de stora bovarna.

Om du tror att dåligt inomhusklimat bara uppstår i gamla hus så har du fel! Nya bostäder måste också kontrolleras regelbundet. Det påpekar Karin Engvall, som forskar i inomhusklimat vid Uppsala universitet, i en intervju som nyligen publicerats i facktidningen Energi & Miljö.

Hennes forskning visar, att hela 40 procent av den vuxna befolkningen i Stockholms bostadsområden kan visa upp allergiska symptom. Det är speciellt i en del lågenergihus som astma och allergi har blivit ett problem.

Byggmaterial kan främja allergin

Moderna byggmaterial kan göra våra hus så täta samtidigt som det bildas fukt, och då kan det bli nödvändigt med extra ventilation för att leda bort den fuktiga luften.

När luftfuktigheten är hög trivs mögel, som både kan ge och förvärra allergiska symptom. Samtidigt kan byggmaterial utsöndra giftiga ångor och partiklar, som i värsta fall kan orsaka cancer.

Innerväggarna är viktiga

En bit på vägen mot ett sunt inomhusklimat är att välja innerväggar i material som kan ”andas”, samt reglera luftfuktigheten och på så sätt hålla luftfuktigheten på en låg och hälsosam nivå. Här är tegel ett utmärkt material att lyfta fram. Tegel är bränd lera som används som mursten. Det är ett oorganiskt naturmaterial som varken ger näring åt mögel eller utsöndrar giftiga ångor eller partiklar.

Tegel har en naturlig förmåga att ta upp fukten från ett rum och avge den igen utan att teglet tar skada, så inomhusklimatet är alltid behagligt och hälsosamt. Samtidigt hjälper teglets värmeackumulerande förmåga till att hålla en stabil och behaglig temperatur i huset, vilket ökar trivseln. Tegel kan nämligen ”samla upp” värmen och avge den igen när temperaturen i huset sjunker.

Ta materialvalet på allvar

Tommy Bisgaard, direktör i Tegelinformation och Byggitegel.se rekommenderar, att vi som konsumenter tar valet av byggmaterial på allvar, när vi tittar på hus eller funderar på att bygga nytt.

– Det bästa rådet som jag kan ge, om man vill ha en hälsosam bostad, är att välja byggmaterial som är hälsosamma. Man ska ju inte bara ha ett ställe att bo på. Man ska ha ett ställe där man trivs, poängterar han.

Läs mer om ett sunt inomhusklimat med tegel här.

Pressefoto: Colourbox.com