Fremtidens murstensfacader får nye farver og udtryk. Dette gælder for alle former for typer af byggeri, også på enfamiliehuset er trenden slået igennem. Her er tre tips til det unikke og kreative facadeudtryk med mursten.

1. Tænk mere over farvevalget

Farvevalget er et forholdsvist overset område, der virkelig kan gøre bygningen unik. Mursten findes i et utal af farver og nuancer; rød, rosé, gul, brun, grøn, grå, blå, hvid, sort m.fl. Stenene kan være enten ensfarvede eller med farvespil. I øjeblikket er de grålige farver i mørke og lyse nuancer på mode. Mindre kendt er måske de særlige ”blends” af mursten i forskellige farver i varme eller kolde farvesammensætninger.

Mursten, også kaldet tegl, er et 100 % naturprodukt bestående af brændt naturler. De mange forskellige farver opstår alt afhængigt af lerets eget indhold af mineraler. Andre varianter fås ved at blande leret med forskellige naturlige salte og metaller, så der opstår nye farver og farvespil. Derudover påvirkes farverne af brændingsprocessen, hvor man f.eks. ved kontrol af ilttilførslen eller ved at brænde stenene flere gange også kan skabe andre farver. Det gælder f.eks. de blå- og grådæmpede nuancer.

2. Vælg det rette finish

Grundlæggende findes der tre typer mursten: Maskinsten, blødstrøgne og håndstrøgne. Maskinsten er skabt ved at vakuumpresse ler ud gennem et mundstykke, hvor stenene skæres af. Maskinsten giver bygningen et meget ensartet og stringent udtryk. Blødstrøgne sten får siderne strøget i en roterende form, hvilket giver et blødere udtryk. Med håndstrøgne sten sker denne proces manuelt, hvilket giver stenene et mere rustikt og varieret udtryk.

Stenene kan også glaseres. Mange ældre bygninger har f.eks. grønne ”bånd” af glaserede mursten som en del af murværket. Det giver ekstra mønster og variation i facaden. Engobering er en anden mulighed. Her indfarves stenene med lerslam, der samtidig kan gøre dem blanke, halvblanke eller matte. Lerslam er lerrester fra produktionen, der kan farves med mineraler og genanvendes i produktionen.

3. Vær kreativ med stenformater og brug af forbandt.

En dansk mursten har normalt formatet: 54 x 108 x 228 mm. Men der findes også andre formater både lange, korte, brede og smalle. Man behøver ikke nødvendigvis vælge det samme format til hele bygningen, hvis bare de forskellige formater indgår på fornuftig vis i et bestemt mønster. De mønstre, man lægger murstenene i, kaldes ”forbandt”. De rummer i sig selv et væld af muligheder for vandrette og lodrette mønstre. Kombinationen af stenformater og forbandt er med til at give bygningen sin særlige karakter.

Der findes altså en uendelighed af nye og spændende variationsmuligheder, når der skal træffes valg om tegl.