Byggföretagen har under en lång tid fokuserat på inomhusklimat och ljus. Men ljud är minst lika viktigt för en komfortabel miljö. I teaterns och musiken värld har man valt tegel för att uppnå bästa ljud och akustik.

Grannens ljud irriterar
Nyligen hjälpte jag min gamla mamma med att flytta bort från förorten och in i en fin lägenhet på Frederiksberg. In till kulturlivet, folkets högskola och stadens brus. Stimulerande på alla sätt. När vi talade med varandra några dagar senare, var hon fortfarande helt nöjd med allt förutom en liten sak. ”Jag kan höra allt som sker hos grannarna. Både dem som bor ovanför, under och vid sidan av min lägenhet!”

Ljud och akustik är viktigt för vårt välbefinnande. Om det inte är bra, hör och märker man av det snabbt. Tänk bara på en av de gamla goda gymnastiksalarna med mängder av festliga arrangemang och aktiviteter eller restaurangen där det är omöjligt att höra vad vännen säger.

Teaterns perfekta akustik
I teaterns och musikens värld är kraven på ljud och akustik extremt höga. Här kan man hitta inspiration till lösningar som inte bara tar hänsyn till akustik och ljud på bästa sätt utan även presenteras med mycket vackra exteriörer. Den kungliga teaterns nya teaterhus är ett strålande exempel.

Huset är berömt för sitt unika tegel och de komplicerade fogningarna på fasaden. När man sedan träder in i teatersalen, blir man ännu mer imponerad. Här har man uppnått den perfekta efterklangen för skådespel på 1 sekund genom att skapa ett hav av fördjupningar och vinklar i den grova tegelväggen. Ljudet är fantastiskt och det ser vacker ut. Mursten fortsätter att överraska på många sätt.lt unika uttryck. Och när det står bra akustik, estetik och hållbart bygge på önskelistan.

Valmöjligheter i tusental
Har man inte en hel teater att tänka på eller om man helt enkelt är mer tolerant, kan man få en ljuddämpande effekt och bättre akustik av en enkel tegelvägg. Dessutom får man en stabil innetemperatur och ett behagligt inomhusklimat. Det estetiska uttrycket bestämmer man själv. Man kan leka fritt med flera slags stenar, ytor och strukturer. Förutom det, har man mer än 400 färger att välja på hos de danska tegelproducenterna. Vågar man även leka med några vackra fogningar, är vägen banad för ett otroligt spännande resultat och en ocean av kombinationsmöjligheter.

Det finns alltså många bra skäl till att använda tegelväggar när man vill skapa sitt personliga och he