Murade höghus vinner mark igen i storstäderna eftersom tegel har ett högt estetiskt värde och kan stå emot klimatförändringarna.

Om man tittar lite närmare på New Yorks skyline så upptäcker man att många av de gamla höghusen har byggts med tegel. Det gäller till exempel det 319 meter höga Chryslerbyggnaden där man använt inte mindre än 3.826.000 tegelstenar. De gamla skyskraporna i New York är ett bra bevis på att tegel står emot väderlekspåverkan och därför är ett material som lämpar sig mycket bra för klimatsäkring.

I Sverige kommer klimatförändringarna att föra med sig betydligt större snö- och regnmängder än idag och därmed ställs ökade krav på fasader och tak att kunna stå emot en högre belastning. Tegel, som är väderbeständigt, klarar det och det tål fukt utan att skada huset. Utan problem tar porerna i teglet upp och avger fukt och det gynnar också kvaliteten på inomhusluften.

Arkitekt Mårten Leringe från arkitektbyrån C.F. Møller har noterat en generell ökning när det gäller att bygga med tegel i Sverige.

– Trenden att bygga med tegel växer, säger han. Man ser flera projekt och framför allt ser man projekt som byggs med hög kvalitet.

Högt och smalt

Kan man bygga höghus med tegel som bärande konstruktion? Ja, det kan man och till och med i en konstruktion med smala väggar.

En vanlig murad 30 meter hög vägg är en meter tjock men en vägg byggd med komplexa tvärsnitt behöver bara vara 108 mm tjock. Därmed får man en smal vägg och plats med isolering.

Det komplexa tvärsnittet skiljer sig från de gamla metoderna eftersom man murat på andra sätt än en traditionell slät vägg. Det kan till exempel vara att lägga teglet i valv eller bågar.

Fördelen med de här gamla teknikerna är att murverket både stöttar, bär och stabiliserar sig själv på en och samma gång. Det ger murverket en styrka och bärförmåga som faktiskt kan mäta sig med till exempel stålbjälkar och samtidigt öppnar det upp helt nya tankar kring kreativa konstruktioner, där funktionalitet och estetik strålar samman.

Beräkningsverktyget är gratis och kan laddas ner her