Under de senaste åren har många av Sveriges ledande fastighetsaktörer rört sig mer och mer in på den danska marknaden. Bland dem finns Wihlborgs, Castellum, Balder, Niam, Heimstaden och Akelius och som tillsammans har utvecklat sammanlagt omkring två miljoner kvadratmeter i Köpenhamn och Ørestaden.

Heimstadens vd Patrik Hall säger till Øresundsinstituttet att ”i Danmark kan man bygga estetiskt tilltalande utan att det blir så mycket dyrare” och han ser gärna att den utvecklingen märks även i de arkitektoniska ambitionerna i Sverige.

Och utvecklingen är i full gång. Castellum har nyligen genomfört en arkitekttävling om ett nytt kontorshus i stadsdelen Krokslätt i Göteborg. Wingårdh Arkitektkontor vann tävlingen med ett förslag om ett kontorshus i tegel och som uppfyller kraven för Miljöbyggnad Guld.

Uthyrningsarealen är på 7.500 kvm och byggstart förväntas ske under våren 2018. Design Wingårdh Arkitektkontor.

Erik Krüger, affärsutvecklingschef i Invest Stockholm hoppas att det ska komma mer danskinspirerad arkitektur till Sverige. ”Bygg i Stockholm”, hördes det från talarstolen när Stockholm Invest under ett besök i Köpenhamn satte fokus på byggmöjligheterna i den hastigt växande marknaden runt Stockholm.

Fram till 2030 ska det byggas 340.000 nya bostäder i Stockholm och det är jämförbart med att bygga lite mer än två städer i Malmös storlek. Enkelt uttryckt växer Stockholm med två bussar, fyllda med nyinflyttade och nyfödda, varje dag.

—Därför ska hastigheten i vårt bostadsbyggande fördubblas, säger Sören Pettersson, som representerar de tre stora offentliga bostadsbolagen i Stockholm.

—Genom kraftfulla investeringar i Köpenhamn har de svenska fastighetsutvecklarna fått erfarenhet och kunskap om att bygga i tegel. Och fördelarna med att bygga i tegel är tydliga, säger Gitte Krusholm Nielsen, vd i Byggitegel.se.

Fastighetsutvecklarna tar med sig sina erfarenheter till Sverige. Alltfler nybyggnationer i Stockholm, Göteborg och Skåne sker nu i tegel. Samtidigt fokuserar regeringen på miljön och på hållbarhet när det gäller byggmaterial. Det ska vara miljövänligt under tillverkningsprocessen och byggprocessen, under livslängden som ska vara lång, och till slut, när materialen ska forslas bort.

Tegel står starkt ur ett hållbarhetsperspektiv. Livslängden är mer än 100 år och man kan återanvända nästan 100 procent.

—Nöjer du dig med att spara lite grand av kostnaderna för ditt hus under själva byggfasen eller vill du spara en rejäl slant på fastigheten år efter år under resten av husets livslängd? Det är den frågan som byggherrarna bör ställa sig om man önskar den mest ekonomiska och mest hållbara lösningen i längden, säger Gitte Krusholm Nielsen, vd i Byggitegel.se.

Byggitegel.se har frågat en rad etablerade arkitekter om vad de tycker om tegel. De lyfter fram de oändliga variationsmöjligheterna när det gäller färg och form liksom de geometriska mönstren, förbanden och de fina detaljerna i murverket. Förutom det har tegel en yta som berör och som skapar ett speciellt färgspel och ett levande uttryck.

Arkitekterna anser att tegel ger en arkitektonisk frihet att förverkliga drömmar som bara blir vackrare med tiden. Tegel har en tidlös karaktär och är en klassisk och gedigen lösning. Arkitekterna anser också att hus i tegel har en hög grad av värdestabilitet. Kanske är det därför som tegel förknippas med sund kvalitet och en god närmiljö. Och så är husen vackra att se på, även efter många år.

Foto: Wingårdhs