Tegel är den nya trenden när man bygger skolor. Materialet ger vackra, beständiga byggnader med minimalt underhållsbehov och skapar samtidigt ett driftsäkert inomhusklimat.

Skolebyggeri – faktablad PDF

Hållbarhet, hälsa och hemtrevnad har flyttat in i klassrummen. Man ser hur det upprepas överallt bland nybyggda och renoverade skolbyggnader. Enligt Byggitegel.se finns det flera olika skäl till detta: ”Först och främst handlar det om att använda mineraliska byggmaterial som är beständiga, kräver minsta möjliga underhåll och är trygga. Allt för att våra barn ska få skolor med sunda och hälsosamma inomhusklimat.”
Detta är en tendens som vi även märker av i andra nordiska länder. Alltfler danska och norska kommuner har beslutat att bygga murverk på grund av de ekonomiska och hälsomässiga fördelarna.

Gedigna byggen ökar inlärningsförmågan

Skolornas inomhusklimat har stor betydelse för barnens inlärningsförmåga. Studier vid Danmarks Tekniske Universitet och SINTEF Byggeforsk i Norge har visat att inlärningsförmågan sjunker med 10 – 15 % när inomhusklimatet är dåligt. Det motsvarar ett helt år av barnets skolgång i grundskolan.

Vill man vara säker på att få ett hälsosamt och sunt inomhusklimat ska man bygga med mineraliska material som tegel. Tegel har nämligen en hög termisk massa som lagrar värme, vilket bidrar till en jämn temperatur och ger därmed ett bättre inomhusklimat.

Förutom att murade väggar balanserar temperaturfluktuationer, medverkar de även till att reglera klassrummens luftfuktighet och förbättrar luftkvaliteten. Oljud är självklart mycket besvärande och irriterande i samband med inlärning. Men tegel skapar nya ramar för inlärning även inom detta område. Tegel genererar nämligen utmärkta akustiska förhållanden och stärker en effektiv ljudisolering. En av de stora fördelarna med tyngre, mineraliska byggmaterial är att de dämpar ljudnivån på grund av deras densitet.

Ekonomiska fördelar

Tegel är inte bara ett byggmaterial som garanterar hälsosamt inomhusklimat. Det är även ett bärkraftigt material sett från ekonomiska perspektiv. Detta beror bland annat på den långa livslängden och de låga underhållskostnaderna. Tegel kan stå i sin naturliga form och behöver inte ytbehandlas, målas eller liknande. Dessutom, med en livslängd på flera hundra år, bidrar tegelbyggen till en sund ekonomi utan att belasta miljön.

Utöver det lagrar tegelbyggen värme och minskar behovet för avkylning. Detta ger låga driftskostnader under husets livslängd.

Erling Malm, civilingenjör och byggnadschef i Asker Kommun i Norge: ”Tegel är betydligt mer lönsamt på lång sikt än andra byggmaterial. Anledningen till detta är att de som äger tegelbyggnad har mycket mindre underhållskostnader. Lönsamhet har inneburit att det i många år varit naturligt att kommunen väljer att använda tegel på fasader och bärande konstruktioner.”

Aktuella skolbyggen

Hyllievångsskolan i Malmö nominerades till årets bygge 2018. Skolan har tre våningar, en tegelfasad som vetter ut mot torget och en träfasad som vetter in mot lekplatsen / parken.

Hyllievångsskolan är byggt som ett passivhus och är i praktiken självförsörjande med el. Energin hämtas från en 1 117 kvadratmeter stor solcellsanläggning som årligen kan leverera omkring 190 MWh.

Vinnaren av Årets Fasad 2018 är ”Hållbarhetshuset” på KTH i Stockholm, ritat av AIX Arkitekter. Byggnaden följer samhällets utveckling. Juryn för Årets Fasad konstaterar att vinnaren lyckats ta vara på materialets möjligheter i en fasaduppbyggnad som både förnyar och håller fast vid traditionerna.

Ett annat exempel på bärkraftiga skolbyggen är det kommande Hedda Anderssongymnasiet i Lund. Det vinnande projektet är en tegelbyggnad som ritats av Wingårdhs arkitekter i samarbete med det danska företaget AART Architects.

Hyllievångsskolan i Malmö nominerades till årets bygge 2018.