Murtegel, klinker och taktegel är populärt bland arkitekter. DANSKE TEGL har frågat ett antal framstående arkitekter om deras syn på tegel. De framhäver att tegel har en stark position sett utifrån totalekonomi och hållbarhet. Det är ett tåligt material och kostnaderna för drift samt underhåll är små. Dessutom får tegelbyggnader en vacker patina och det finns gott om möjligheter för att skapa variation och snygga detaljer.

Arkitekt Lars Vind Scheerer - Bygg i Tegel

Lars Vind Scheerer: Arkitekt och byggekonom, senior projektledare, arkitekt MAA hos BO-WEST, tidigare partner hos Nova5 arkitekter

”Jag har varit involverad vid renovering av många allmännyttiga bostäder och det finns alltid en begränsad ekonomi. Samtidigt finns det en önskan om vackra hus med lång beständighet och minimala driftskostnader. Byggnaderna ska åldras med charm och det är något som tegel absolut gör. Att bygga med tegel, är en gammal och härlig tradition inom den danska byggindustrin. Man kan passera en gammal kyrka eller ett hus som har stått där i 4–500 år. Murverket har fått patina och en unik struktur som endast tegelväggar kan få – det är helt enkelt vackert. En sten av hög kvalitet blir inte fulare med åren. Den kräver inget underhåll. Den är vacker från första dagen och blir bara snyggare med tiden. Även hållbarheten har blivit en viktig faktor idag, och tegel klarar sig bra i jämförelse med andra material. Det kan återanvändas och nästan inget går till spillo.

Tegel har fått ett rykte som inte känns helt rättvist. Att det är för dyrt, att bygga med tegel. Jämförande studier har visat att tegel har ett konkurrenskraftigt pris om man ser till totalekonomin. I relation till byggets arkitektoniska uttryck, finns det en enorm palett av olika tegelbränningar, färger och format, som man kan arbeta med. Det är även möjligt att skapa en mängd vackra detaljer i murverket. Exempelvis med användning av olika slags stenar, bränningsmetoder, sammanfogningar och dylikt. För mig är Skuespilhuset i Köpenhamn (av Lundgaard & Tranberg) ett fantastiskt snyggt exempel på en byggnad där arkitektur, material, utförande, konstruktionsteknik och sambandet med omgivningen går upp i en högre enhet. Jag tycker väldigt mycket om det huset.”

Arkitekt Anders Saelan - Bygg i Tegel

Anders Sælan, arkitekt, projektchef hos Tetris, tidigare partner hos Henning Larsen Architects:

”Som arkitekt drömmar man om byggnader med förnimbarhet, väsentlighet, som är vänliga, mänskliga i sin form och som patinerar på ett vackert och korrekt sätt. Som byggmästare vill man även ha ett driftsvänligt bygge. Då är tegel ett superbt material. Det är både vackert och driftsäkert. Tegelbyggnader associeras med kvalitet. Dessutom kan tegel återvinnas och återanvändas. Jag har faktiskt svårt att hitta nackdelar med det”.

Kjeld Ghozati, arkitekt, partner hos E+N Arkitektur

”Tegel är ett hållbart och fantastiskt strukturmönstrat byggmaterial som bara blir vackrare med tiden. Till skillnad från många andra byggmaterial som har kortare livslängd och patinerar på ett fult sätt”.